Vědci z brazilského Institutu veřejného zdraví při salvádorské Univerzitě Bahia provedli metaanalýzu studií zabývajících se vlivem vitamínu D na koronavirové onemocnění COVID-19. Shromáždili 1542 článků z pěti online databází (Embase, PubMed, Scopus, Web of Science, ScienceDirect), z nichž vybrali 27, které metodologicky vyhovovaly prováděné analýze. Z těchto podkladů se jim sice nepodařilo statisticky spolehlivě prokázat přínos vitamínu D jako ochrany před samotnou nákazou, jeho přínos proti vážnému průběhu covidu a úmrtí ovšem ano: U pacientů s deficitem vitamínu D existuje o 64 % vyšší šance vážného průběhu nemoci, o 81 % vyšší šance hospitalizace a o 82 % vyšší šance úmrtí v souvislosti s nemocí.
Klíčový rizikový faktor při covidu? Nedostatek vitamínu D
Categories:
Related Post
Imunologové o důležitosti déčka vědíImunologové o důležitosti déčka vědí
To, co definuje komorbidity, které zhoršují průběh covidu, je chronický zánět organismu. Z toho nadváha asi nejvíc ze všech komorbidit. Je největší korelace mezi nadváhou a chronickým zánětem. Ještě vyšší korelace
Nedostatek vitamínu D: čtyřnásobná smrtnost coviduNedostatek vitamínu D: čtyřnásobná smrtnost covidu
Lékařský časopis Medscape upozornil na retrospektivní studii týmu okolo belgického doktora Dietera de Smeta, která byla publikována v American Journal of Clinical Pathology. Autoři zjistili, že nedostatek vitamínu D při příjmu
Nastal čas přidat trochu sluníčka (vitamínu D) do chleba a mlékaNastal čas přidat trochu sluníčka (vitamínu D) do chleba a mléka
Editor časopisu Conversation Stephen Khan připravil pro listopadové vydání článek vyzývající k obohacování potravin vitamínem D. Zmiňuje, že nedostatek vitamínu D je rizikovým faktorem při nemoci COVID-19 a že v Anglii bylo