Denní příjem vitamínu D by měl být 1500 až 2500 mezinárodních jednotek, nejlépe v kapkách nebo tobolkách, upozorňuje profesor Ondřej Topolčan, primář oddělení imunochemické diagnostiky plzeňské fakultní nemocnice, v podcastu Českého rozhlasu. Mezi další důležitá a zajímavá sdělení, která v pořadu zazněla, patří:
Teprve nedávno bylo prokázáno, že vitamin D zabraňuje koronaviru SARS-CoV-2 vstupu do buněk epitelu dýchacích cest. Do jisté míry tudíž snižuje škody na plicích způsobené tímto virem.
Naše i zahraniční zkušenosti ukazují, že vitamin D zmenšuje pravděpodobnost rozvoje závažného průběhu covidu-19. Jen nepatrné procento pacientů s normální hladinou vitaminu D končí na jednotkách intenzivní péče (JIP). Výzkumy odhalily, že lidé, kteří byli na JIP nebo v důsledku covidu-19 i zemřeli, měli hladinu vitaminu D v krvi extrémně nízkou, jen kolem 30 nmol/l. Normální hladina je 75 až 150 nmol/l, za bezpečné lze považovat hodnoty do 300 nmol/l.
Pokud člověk s nízkou hladinou vitaminu D v krvi onemocní covidem-19, chybí mu silná zbraň proti SARS-CoV-2. Není to otázka léčby, ale spíš prevence, jde o navození příznivého stavu organismu, kdy přísunem vitaminu D tlumíme zánět.
Máme případy lidí, u kterých jsme měli vyšetřenou hladinu vitaminu D. Pak dostali covidovou infekci a po jejím prodělání u nich množství vitaminu D prudce kleslo třeba na polovinu, na čtvrtinu. V praxi to bývá tak, že lidé mají málo vitaminu D a ještě k tomu ho infekce spotřebovává,“ říká lékař, „tím se dostáváme do nepříjemného začarovaného kruhu, který ve spojení s dalšími faktory stojí za těžkým průběhem covidu-19.